Nyomtatott sajtó

Bye-bye szívószál!

By 2021.06.10.No Comments

Az óceánjainkban 150 millió tonna műanyaghulladék úszik, és ez a mennyiség évente 8 millióval nő – ez percenként 15 tonna szemét. Egy gyakran idézett előrejelzés szerint, ha így folytatjuk 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal.

A műanyag, mint veszélyforrás már hosszú évek óta fenyegeti bolygónk ökoszisztémáját. Az előállított műanyag jelentős része – megközelítőleg a 91 százaléka – nem kerül újrahasznosításra, hanem műanyaghulladékként végzi. Ennek egy része, kommunális hulladékként a szeméttelepre kerül, viszont jelentős része a természetben köt ki. 

A legtöbb műanyagnak a lebomlási ideje természetes körülmények között több, mint 500-1000 év. Függ a műanyag összetételétől.

A környezeti hatásokra fizikailag felaprózódik és előbb vagy utóbb az óceánokba kerül, ami évente több mint 13 millió tonna műanyagot jelent. Ehhez jön hozzá még a szabad szemmel nem látható mikroműanyag.

Miért szajkózza mindenki, hogy a műanyag káros?

Nos a téma egészét tekintve meg kell érteni, hogy a bolygónk minden élőlényét érinti. Nem csak azért, mert az állatok a műanyagokat az óceánokban megeszik, illetve a mikroműanyag felszívódik a talajban, vizekben. Hanem mert az állatok többsége a műanyagokat, az óceánokba kerülve tápláléknak nézi. Ez csak egy aspektus a sok közül, bár ez is elég lenne egy ökológiai katasztrófa létrejöttéhez. Mivel, a tengeri állatokban felszívódva a szervezetükben felgyülemlő műanyag kifejti káros hatását és a táplálékláncon keresztül az összes élőlényt érinti. A műanyag zacskóknak, szívószálaknak és pet palackoknak körülbelül 1000 év szükséges ahhoz, hogy a tengervízben teljesen lebomoljanak.

Évente több mint 480 milliárd műanyagpalackot adtak el, miközben a felét se gyűjtöttük össze újra hasznosításra. Tehát a helyzet kritikus. Ezt minden túlzás nélkül kijelenthetjük.

Ellenben úgy néz ki, hamarosan pozitív fordulat köszönt be ebbe a történetbe. Bár ez lehet túl optimista nézőpont, mindenesetre most valami elindult.

Az EU 2019. májusában elfogadta a bizonyos egyszer használatos műanyagok tiltására vonatkozó irányelvet, amelynek a nemzeti jogszabályokba való átültetését 2021-ig várja el a tagállamoktól. A jogszabály által korlátozott műanyagok az összes tengeri szemét 70 százalékát teszik ki.

2021-től az alábbi műanyag termékek lesznek betiltva az Európai Unióban:
• egyszer használatos evőeszközök (villák, kések, kanalak és pálcikák),
• egyszer használatos tányérok,
• szívószálak,
• fülpiszkálók,
• léggömbök pálcikái, és
• oxidatív úton lebomló műanyagok, ételtartók és expandált polisztirolból készült poharak.

Magyarországon is elindult a törvényalkotási folyamat, az egyszer használatos műanyagok betiltását a klímavédelmi akcióterv meghirdetésekor jelentették be.
A Magyar Parlament 2020. július 3-án fogadta el az egyszer használatos műanyagok kivezetését célzó jogszabályt, amely az uniós előírás értelmében 2021. július 1-től betiltja a fenti egyszer használatos műanyag terméket és csomagolóanyagokat. A magyar jogszabály azonban kiterjed a műanyag zacskók használatának korlátozására is – túlteljesítve ezzel az uniós előírást.

Tehát zárószóként csak annyit jegyeznék meg: Isten veled gonosz szívószál, fertelmes műanyag szatyor és hasonszőrű barátaid!

Leave a Reply