Nyomtatott sajtó

Hallottatok a vászonzsákoslányról? Szerintem igen.

By 2021.07.06.No Comments

Antal Évi, 23 éves egyetemista és ökotartalom-készítő a zero waste és a fenntarthatóság egyik magyarországi nagykövete. YouTube-, Instagram-, Facebook- és Patreon-oldalokon keresztül osztja meg közösségével a fenntarthatóságról szóló gondolatait.

Az Élhető Hazánkért Társadalmi Mozgalom interjúsorozatának ezen része egy kultikus személlyel folytatódik. Az EHTM elnöke, Oláh Zsuzsanna beszélgetett vele.

Hihetetlen sokan követnek téged. Mikor döntötted el, hogy megpróbálsz műanyagmentesen élni? Illetve miért léptél erre az útra?

Nem gondolom, hogy relatíve sokan követnének, de ez teljesen érthető, hiszen amolyan klasszikus értelemben vett mikro influenszer vagyok, akinek van egy konkrét témája, amitől nem-igen szokás eltérni, illetve a környezetvédelem még napjainkban is csak egy réteget érdekel. Azt igyekszem hangsúlyozni, hogy nem élek vagy élünk műanyagmentesen, egyszerűen csak próbálunk minél fenntarthatóbb életmódot folytatni, amibe nem csupán a kommunális szeméttermelés csökkentése, hanem a szelektív hulladékgyűjtés, a komposztálás, a növényi alapú étrend, a biciklivel vagy tömegközlekedéssel való utazás, a használt ruha/tárgy vásárlás előnyben részesítése és úgy amblokk a pazarlás csökkentése is beletartozik. Voltaképp mindig is foglalkoztatott a környezetvédelem már a neveltetésemből adódóan is, de az egyetem alatt még inkább elmélyítettem a tudásomat és az érdeklődésemet mert a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a fenntartható tervezés és a megalkotott tárgyak utóélete iránti felelősség nagyon fontos volt. 

Kihirdetted júliusra a műanyagmentes böjtöt. Mit vársz a kezdeményezéstől és az új szabályozásoktól?

A Műanyagmentes Július kezdeményezés nem tőlem ered, én csak próbálok minél több embert megszólítani és inspirálni őket az elkezdésére, véletlenül idén pont egybeesett a kihívás kezdete az új műanyag törvényekkel, melynek értelmében kivonnak bizonyos egyszerhasználatos, eldobható műanyagokat a forgalomból. Én azt gondolom, hogy ez egy jó kezdet, de csak egy kezdet mert ez nem oldja meg a klímaváltozást, ami jelenleg egy sokkal égetőbb kérdés mint a műanyag, de el nem vitatom a mostani kezdeményezés fontosságát ugyanakkor. A legjobb az lenne ráébrednénk az emberek, hogy a műanyag zacskót nem a papír táskával kell helyettesíteni, hanem egy bevásárló kosárral vagy textil szatyorral, ami már amúgy is mindenkinek otthon lapul. A kihívás pedig lehetővé teszi, hogy magunkévá tegyünk új fenntarthatóbb szokásokat, amiket hosszabb távon beépíthetünk az életünkbe. Ennek a kihívásnak nem az a lényege, hogy egy hónapig böjtöltünk és utána vissza lehet térni a pazarláshoz, hanem hogy hosszútávú környezetbarát szokásokat alakítsunk ki. 

Az életed melyik területét nehezítette a legjobban operatív szempontból, hogy nem termelsz szemetet?

Nem nehezíti meg semmilyen szempontból az életem, épp hogy megkönnyíti. Rengeteget spórolunk azáltal, hogy nem pazarolunk és nem veszünk semmit sem feleslegesen, csupa hasznos dolgot tanultam, ráébredtem arra, hogy az élmények sokkal fontosabbak és tartósabban maradnak meg, mint a tárgyak, amiket felhalmozunk. Sőt mi több egészségesebbek is lettünk, hiszen fenntartható növényi alapú étrendet folytatunk, ami egy sokkal változatosabb, rostban gazdagabb étkezési forma és biciklivel közlekedünk a városban mindenhova, amivel fedezzük a mindennapos mozgást, és persze a kulacsot és a vizet részesítjük előnyben a cukros palackozott üdítőkkel. Nyilvánvalóan nem vonunk meg semmi olyat magunktól amire szükségünk lenne, de azt hiszem ezt nem kell részleteznem. 

Szerinted a magyar társadalom 10 év múlva mennyivel lesz környezettudatosabb?

Fogalmam sincs, nem látok a jövőbe, de remélem, hogy ahogy a növényi alapú étrend és a fenntartható gondolkodás egyre inkább teret hódít úgy a társadalom környezetvédelemről alkotott képe is megváltozik. 

Leave a Reply